Vedd észre a világot körülötted!

Hogyan befolyásolja testünket az életkor növekedése?

Az emberi testben végbemenő változások – mind fiziológiai, mind pszichológiai szempontból – elkerülhetetlen folyamatok, amelyek évről évre bekövetkeznek. Ezek azonban jobban észrevehetőek és kézzelfoghatóbbak az életkor kerek évfordulói körül – 30, 40, 50, 60 és 70 év felett, amikor az egyes sejtekben, sőt akár egész szervek működésében is jelentős változások következnek be.

A fő változások az izomsorvadással, a csontsűrűség csökkenésével és az anyagcsere jelentős lelassulásával kapcsolatosak, ami gyakran az öregedéssel járó súlygyarapodás oka. Legtöbbjük nem kerülhető el, de az életmódbeli döntések lassíthatják vagy felgyorsíthatják ezeket a folyamatokat.

Milyen élettani változások következnek be az emberi szervezetben az életkorral?

Az emberi test zsírból, izomból, szervekből, csontokból és vízből áll.

30 éves kor után azonban a szervezet elkezd veszíteni az izomszövetből.

Az életkor előrehaladtával az izmok, a máj, a vesék és más szervek fokozatosan elveszítik alapvető sejtjeik egy részét, ezt a folyamatot sorvadásnak nevezik.

Ezenkívül a csontok elveszíthetik ásványi anyagaik egy részét, és csökkenthetik sűrűségüket.

Természetesen ezek a változások már nagyon késői életkorban észrevehetők. Az öregedés legszembetűnőbb hatása a súlyra. Körülbelül 30 év elteltével a testzsír mennyisége fokozatosan növekedni kezd, ami elkerülhetetlenül befolyásolja az összsúlyt. Az idősebbek általában körülbelül 1/3-ával több zsírt tartalmaznak, mint a fiatalok.

Maga a súlygyarapodás a férfiak és a nők esetében eltérő. A férfiak körülbelül 55 éves korukig híznak, majd elkezdenek fogyni, míg a nőknél ez a folyamat 65 éves korukig tart. Annak ellenére, hogy köztudott, hogy ez azért történik, mert az anyagcsere lelassul, a valódi ok az, hogy az életkor előrehaladtával az emberek kevesebbet kezdenek mozogni, ami a lassú anyagcserével együtt súlygyarapodáshoz vezet.

Az a jó, hogy ennek ellensúlyozására számos módszer létezik. Ezek közé tartozik az egészséges táplálkozás és az edzésprogram betartása, amelyek nagy szerepet játszanak az ember testsúlyának egész életében bekövetkező változásában.

Hogyan változik a test 30 éves kor után?

30 éves kor után a vérnyomás fokozatosan emelkedni kezd, ami annak köszönhető, hogy az erek kezdik elveszíteni rugalmasságukat.

Az izomtónus csökken, és az embernek több mozgásra és sportra van szüksége. A csontok törékenyebbé válnak, a csontszövet megvastagodik.

Ebben az életkorban kezd megjelenni a fehér szőr a melanociták – a melanin pigmentet alkotó sejtek – csökkent aktivitása miatt, amely a bőr és a haj jellegzetes színét adja.

Emellett lelassul a kollagéntermelés és a bőrsejtek regenerációja, megjelennek az első ráncok. Ebben a korban már érdemes több időt fordítani az arcápolásra.

Hogyan változik a test 40 éves kor után?

40 évesen a tested olyan módon kezd megváltozni, ahogyan nem is számítottál rá. Ebben az időszakban a nők ösztrogénszintje jelentősen csökkenni kezd, ami a vérnyomás emelkedését eredményezi. Férfiaknál a prosztataproblémák súlyosbodhatnak.

Az anyagcsere lelassul, és ha egy személy nem vezet kellően aktív életmódot, a zsír felhalmozódik, főleg a hasban és a derékban. A látás is gyengülni kezd. A haj elkezd hullani.

Hogyan változik a test 50 éves kor után?

Ebben az életkorban a látásproblémák súlyosbodnak, nő a szemek bekötésének vagy a retina degenerációjának kockázata.

Ebben az időszakban a szervek sejtjei pusztulásnak indulnak, ami különféle egészségügyi problémákat okozhat.

A ráncok mélyebbé és láthatóbbá válnak, mert a bőr folyamatosan veszít rugalmasságából.

Gyomor- és bélrendszeri rendellenességek is előfordulhatnak.

A memória gyengülni kezd, ezért fontos az agyműködés fenntartása különféle intellektuális tevékenységekkel, mint például az olvasás, az idegen nyelv tanulása, a logikai játékok, az egyéni érdeklődési körhöz kapcsolódó edzéseken való részvétel stb.

Hogyan változik a test 60 éves kor után?

Az egyik fő változás, amit az emberek 60 éves koruk után éreznek, hogy nehezebben különböztetik meg a szagokat, és a szaglás szorosan összefügg az ízérzékeléssel, ezért az is kezd eltűnni. Ezek a dolgok a sejtek halála miatt történnek, ami tompítja a receptorok és a szervek munkáját.

Az izomtömeg jelentősen csökken, és a helyreállítási mechanizmusok lelassulnak. Az erő gyengül, a ráncok mélyebbé és láthatóbbá válnak, a bőr kiszárad és megereszkedik. A haj elvékonyodik és kihullik.

Még szintén kedvelheted