Vedd észre a világot körülötted!

Hogyan készítsünk házilag tejterméket?

Ha szereted a finom tejterméket, bizonyára elgondolkodtál már azon, hogy milyen jó lenne, ha egy egész raktárad lenne különböző sajtokból, túróból, sőt, vajból. Igazi sajtot készíteni egy valódi mesterség, és egy egész életen tanulja aki ezzel foglalkozik.

Erre is igaz, hogy minél többet készít valaki, annál kifinomultabb lesz az ízlése, annál jobbra törekszik, és bizony annál drágábbak a sajtok is.

Kis ügyességgel otthon is készíthetünk tejtermékeket

Némi ügyességgel és kitartással mi is készíthetünk azonban otthon tejtermékeket. Ezek közül a túró és vaj készítése a legkönnyebb. Mint minden tejterméknél az a legfontosabb, hogy a tej jó  minőségű, zsíros tej legyen. Legalább 3,5%-os tejet válasszunk, az ennél kevesebb zsírtartalmú tej nem megfelelő.

Tegyük bele a tejet egy üvegbe, és szobahőmérsékleten altassuk meg. Amikor ez megvan, szedjük le a fölét (ebből lesz a tejszín és tejföl), a maradékot pedig gézkendőn keresztül csepegtessük le. Minél jobban kicsepeg, annál darabosabb lesz a túró.

Savónak hívják azt a folyadékot, a mi megmarad; semmiképpen se öntsük ki! Akár meg is iható, de pl. kenyérsütésnél tökéletesen felhasználható! Amit leszedtünk az aludttej tetejéről abból pedig vajat köpülhetünk.

Tulajdonképpen ha robotgéppel elkezdjük verni, mint a tejszínt, jó irányba indulunk el. Ebből vaj lesz előbb-utóbb. Amikor elvált a vaj az írótól, kész a vaj. Jéghideg vízben ki szokták még mosni, és közben gyúrni, de ha ezt nem teszed is finom vaj lesz belőle.

Sajt is készíthető házilag

Sajtot is készíthetsz egyszerűen, bár a sajtkészítők azt mondják, hogy ez csak afféle “kamu-sajt” lesz. De nem szabad elkeseredni emiatt! Lehet, hogy nem oltóval készült sajt lesz belőle, de a miénk, és ha ezt a sajtot megtanuljuk elkészíteni, még tovább is elmerülhetünk a sajtkészítés rejtelmeiben.

A menete szintén egyszerű: tegyél fel egy lábasba tejet egy kis sóval. Amikor felforrt, önts bele ecetet, és várd meg amíg megtúrósódik.

Ezt szűrd le egy kendőn keresztül, tedd bele egy edénybe, amiből ki tud a préselés során folyni a savó. Másnapra ehető is. Ha krémsajtot szeretnél, kevesebb sót és ecetet kell beletenni.

Még szintén kedvelheted