Vedd észre a világot körülötted!

Hogyan szabaduljunk meg a depressziótól?

A depresszió ma már sajnos népbetegségnek számít, hiszen a lakosság kb. egyharmada éli meg ezt a kóros lelkiállapotot legalább egyszer életében.

A klinikai depresszió nem azonos azzal, amikor valakinek rossz hangulata van, esetleg átmenetileg rossz passzban van, amiből ő maga is viszonylag könnyen ki tud mászni. A köznyelv átvette a kifejezést, és szinte bármikor azt mondjuk, hogy “depressziós vagyok”, de a valóságban ez nem a klinikai értelemben véve vett depresszió.

Ezek a depresszió tünetei

Nézzük mik a tünetei: a betegnek rossz a hangulata van, úgy érzi, hogy teljesen egyedül van a világon, különösen korán reggel törnek rá ezek az érzések. Elveszti azt a képességét, hogy örüljön mindazoknak a dolgoknak, amik korábban örömet okoztak neki.

Fásultnak érzi magát, és azokat a napi tevékenységeket sem tudja élvezni, amiket pedig korábban élvezettel csinált. Az önértékelése sokat zuhan, nincs önbizalma. Alvás és evészavarok, nem tud aludni, illetve túl sokat, vagy túl keveset eszik.

A depressziós beteg vagy ingerlékeny, és olyan dolgok bosszantják, amikor korábban nem vagy csak alig;  most mindenen felkapja a vizet.  Vagy épp az ellenkezője, tompa, alig reagál valamire a környezetéből. Extrém fáradtnak érzi magát, úgy érzi hogy alig pihent valamit az éjjel. Fáradtabban kel mint ahogy lefeküdt, rosszabb esetben nem is kel fel, ágyban marad.

Mit tehetünk a depresszió ellen?

Mit tehetünk ellene? Először is nem szabad se fogyókúrázni, sem keveset aludni. Mindkettő miatt felborul a lelki egyensúly, amitől vagy visszaesik a beteg, vagy még rosszabb lesz az állapota.

Törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, nem szabad boldogsághormon növelő csokoládé-falásba menekülni sem. A legjobb a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres testedzés. Ez utóbbi abban is segít, hogy kellőképp kifárad az ember és sokkal jobban alszik.

A háziállatok egyértelműen gyógyító szerepet töltenek be a depressziós ember életében, hiszen van kiről gondoskodni, van ki miatt felkelni minden reggel. És igaz ami igaz, senki sem örül úgy az embernek mikor hazaér, mint egy kutya.

Még szintén kedvelheted