Vedd észre a világot körülötted!

Ezeket a hazai helyeket mindenképp látnod kell!

Rengeteg olyan hely van idehaza, amiket legalább egyszer meg kell látogatni. Ezeket a hazai bakancslistás helyeket írd fel a listára!

Dunakanyar

Hazánk egyik legszebb és leglátogatottabb helye méltán került az első helyre. Nemcsak a Duna látványa, hanem a két partján fekvő Nagymaros és Visegrád is vonzza a turistákat.

Visegrádon ráadásul az alsó vár és a fenti, Fellegvár több órás elfoglaltságot nyújt, amely hazánk egyik legfontosabb történelmi helyszíne is volt.

Ám a Dunakanyar mégiscsak úgy csodás, ha fentről látjuk. Ha szereted a túrázást, akkor a Nagymaros és Zebegény közti Julianus-kilátóba kell felmenned! A látvány önmagáért fog beszélni.

Pécs

Dél-Dunántúl központja rengeteg török emléket rejt. Tulajdonképpen a belvárosban lépten-nyomon ezekbe botlunk, elég csak gondolni a dzsámira, a minaretre és Idrisz baba türbéjére.

A déli fekvés miatt egy kis mediterrán hangulatot áraszt a baranyai székhely, a belvárosban járva és a Széchenyi térre kiülve ezt nagyszerűen meg lehet tapasztalni.

A török emlékek mellett a Zsolnayak hagyománya is meghatározza Pécset. Több épületet, alkotást csodálhatunk meg: mauzóleum, Zsolnay-kút, Zsolnay negyed.

Lillafüred

A Miskolc nyugati részén lévő városrészen található hazánk egyik legismertebb vízesése és szállodája. Emellett a Hámori-tó és a Szent István-barlang is remek időtöltést nyújt.

A neoreneszánsz Palotaszálló mellett lévő vízesés 20 méter magasból zuhog le, ez hazánk legmagasabb függőleges esésű vízesése. Egy kellemes délutáni kirándulásnak tökéletes helyszín.

Tanúhegyek

Hazánk földtani csodáinak talán legszebb bizonyítéka a Balaton északi oldalán emelkedő több tanúhegy. Központi hegye a Badacsony, amely mellett-mögött hasonlóan emelkednek ki a szőlővel borított hegyek.

A Badacsony mellett a következő ismert tanúhegy található: Szent György-hegy, Csobánc, Tóti-hegy, Gulács, Szigliget. Mindegyikre fel lehet menni a csúcsra, főleg az első kettő esetében éri meg a kilátás miatt.

Aggteleki cseppkőbarlang

Egyik legismertebb hazai látnivaló a magyar-szlovák határon található cseppkőbarlang, amely együttesen 25 km hosszan húzódik a föld alatt!

Teljesen persze nem járható be, leglátogatottabb része az aggteleki sziklafaltól induló 1 km-es szakasz. Itt betonjárdán, lépcsőkkel, hidakkal és világítással kiépítve egy órás sétában járható be.

A túra során hatalmas termeket és képződményeket láthatunk: függő-, állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók. Van olyan része is, ahol hangversenyeket szoktak előadni.

Legszebb kastélyok

A végére nem egy helyszínt ajánlok, hanem a hazánkban található legszebb kastélyokból mutatok be néhányat. Szerencsénkre van miből válogatni.

Egyik legszebb kétségkívül a fertődi Esterházy-kastély. Nem véletlenül hívják a magyar Versailles-nak, mivel a barokk építészet egyik kiemelkedő épületegyüttese. A 18-19. században a magyar kulturális élet egyik központja volt.

A keszthelyi Festetics-kastély miatt is érdemes a Balaton nyugati részére ellátogatni. A kastély területén működik a Helikon Kastélymúzeum, amely magában foglal hintó-, vadászati-, történelmi modellvasút-kiállítást is.

Szintén egy Festetics-kastélyt ajánlok még, amely Siófoktól nem messze, Dég településen található. Itt maga a felújított épület is csodás, ám kastélyparkja véleményem szerint a legszebb. A park tökéletes piknikezésre, valamint a tó közepén lévő Hollandi ház romantikussá is teszi a parkot.

Forrás: https://utazaskatalogus.hu/hazank-legszebb-helyei-kotelezo-latnivaloi/

Még szintén kedvelheted