Vedd észre a világot körülötted!

Mennyi ideig kell meditálni a legjobb eredmény elérése érdekében?

Mennyi legyen egy jóga időtartama a jó eredmények eléréséhez? Minden nap gyakorolni kell? Elég lesz néhány hét vagy hónap, vagy ez egy életre szóló tevékenység? Ezek az első kérdések, amelyekre a jóga gyakorlása iránt érdeklődő választ keres.

Azonban mit mondanak a szakértők és milyen tanácsokat adnak, hogy az időtartam függ-e az egyéni sajátosságoktól és céloktól, vagy vannak bizonyos szabályok – mindezt a következő sorokban olvashatja.

Meddig kell meditálnom?

Valójában nincs helyes és konkrét válasz. A témával kapcsolatos különböző tanulmányok eltérő véleményeket adnak. Egyesek szerint minden nap 40-45 perces vagy napi kétszer 20 perces jóga gyakorlása a legjobb idő az eredmények eléréséhez. Mások szerint a rövid, 10-12 perces sorozatok is elegendőek.

Bár ezek az ábrák iránymutatást nyújthatnak, a szükséges idő a szakembertől és képességeitől függ. Tehát a kérdésre a rövid válasz az lenne: ha ki tudod tisztulni az elméd, és csak 5 percig nyugodtan ülsz, akkor itt az ideje.

Ha pedig a hosszú, egyórás foglalkozásokat részesíti előnyben, akkor itt az ideje, mert a hatékonyság a legfontosabb. Azonban sok meditációs tanár, aki mélyen ismeri ezt a tant, azt tanácsolja, hogy legalább 20 percet érjen el ülésenként.

Ami pedig a hatékonyságot illeti, tudnod kell, hogy hosszú ideig nyugodtan ülni mindenféle fizikai aktivitás nélkül nem könnyű, bár úgy tűnik. Azon kívül, hogy nehéz teljesen kikapcsolni a tudatot, nem szokott egy helyben ülni. Ez az egyik legnagyobb különbség a meditáció és a jóga között, amelyben a különböző pózokat folyamatosan változtatják. Ezért ha csak ülsz, legyen az 5, 10 vagy 40 perc, de nem vagy nyugodt, teljesen ellazult és „kikapcsolod” az elmédet, lehetetlen eredményt elérni.

Mint minden újdonságnak, itt is időbe telik a technikák megtanulása és alkalmazása. Ennek pedig a legegyszerűbb módja, ha rövidebb, akár 5 perces ülésekkel kezdi, és minden nap növeli az időt. Így garantálod, hogy a meditáció mindennapi életed részévé válik, mert megtanulod a kitartást.

Milyen gyakran jó meditálni?

Bárki is felteszi ezt a kérdést, ugyanazt a választ kapja – minden nap. És ha inkább a rövidebb üléseket részesíti előnyben, akár napi kétszer is, amíg van rá időd. A meditáció minden alkalommal, amikor stresszes vagy, szintén erősen ajánlott, még a munkahelyen is.

Az igazság az, hogy a munkahelyen túl sok időt igénybe vevő feladatokat sokkal gyorsabban el lehet végezni, ha valaki tudja, hogyan kell meditálni, mert a meditáció egyik ereje az energia-visszaállítás és az agy „frissítése”.

Az időtartam mellett a jó gyakorlat fontos része a meditáció szokássá tétele, hasonlóan a fogmosáshoz vagy a fürdéshez. Az elme mindig talál ürügyet arra, hogy elmeneküljön egy fegyelmezett gyakorlat elől, de rendszeres meditációval az előnyök és a pozitív hatások gyorsabban érezhetők lesznek.

Ezt egyes tanulmányok is igazolják, miszerint a meditáció legnagyobb előnyeinek megnyilvánulása nem az ülések időtartamától, hanem a folyamatos gyakorlástól függ.

Hasznos egy ilyen rutin kialakítása úgy, hogy otthon kialakít egy konkrét sarkot, például csak meditációra. Minden alkalommal, amikor arra jársz, meditációra ösztönöz.

A napi meditáció jelentősen megváltoztathatja az életét és a gondolkodásmódját. Csak el kell kezdeni.

Még szintén kedvelheted