Vedd észre a világot körülötted!

A kutyák biztonságban tartása az autóban utazás közben

Egy megdöbbentő statisztika szerint a kutyatulajdonosok 84%-a rendszeresen úgy utazik, hogy kedvencét nem köti be az autóba. Bármennyire is szeretné, hogy kutyája kényelmesen utazhasson, ha nem köti le őket, kárt okozhat Önnek és kedvencének is. A szabadon hagyott kutya egy autóbaleset során lövedékké válhat, és a műszerfalnak vagy az ülés háttámlájának való ütközés súlyosan megsebesítheti, vagy akár meg is ölheti kutyáját. Bármilyen morbidnak is hangzik ez, rengeteg lehetőség van arra, hogy kutyáit biztonságban tartsa az autóban anélkül, hogy túl sokat áldozna a kényelmükből. Ezeket a különböző típusú rögzítőket fogjuk itt végigvenni.

Kutyahám biztonsági öv

A kutyahámos biztonsági öv megfelel a kiképzett és jól viselkedő kutyáknak, mert a hám a biztonsági övbe csatlakoztatott hevederrel korlátozza a szabad mozgást. Ez a korlátozási szint nem alkalmas az energikusabb kutyák számára. Ezt a fajta autós hámot csak 9 kilogrammnál nagyobb súlyú kutyák esetében szabad használni, mivel a kisebb és könnyebb kutyák nem elég nehezek ahhoz, hogy a biztonsági öv megfeszüljön, ha a jármű hirtelen megállna vagy balesetbe kerülne. Keresse a széles hevedereket és a párnázott mellkasi részeket, hogy a biztonsági öv a lehető legkényelmesebb legyen a kutya számára. A biztonsági övhöz rögzített heveder szintén rövid legyen, hogy kutyája ne lendüljön túlságosan előre.

Zipline hám

A zipline hám tökéletes az aktív és fiatal kutyák számára, akik nyugtalanná válhatnak, ha hosszabb ideig egy helyben kell ülniük. Ez a fajta hám visszatartja a kutyát a hátsó ülésen, miközben némi mozgást is lehetővé tesz számára. Mivel a zipline hám több mozgást tesz lehetővé, mint a kutyahám biztonsági öv, nem ajánlott kistestű kutyák számára, mivel hirtelen fékezés esetén az autó lábtérbe eshetnek. Ennek megakadályozására rövidebb hevedert is beszerezhet.

Plüss hordozódoboz

A plüss hordozóbox akkor jelent megoldást, ha kutyája túl kicsi ahhoz, hogy hagyományos hámot viseljen. Szorongó kölyökkutyák számára is tökéletes, mivel a megemelt doboz jó rálátást biztosít számukra a gazdájukra és a környezetükre. Csak győződjön meg róla, hogy a plüssdoboz elég nagy ahhoz, hogy kutyája le tudjon ülni és le tudjon feküdni, amikor szüksége van rá. Nyugtalan kölykök esetében kedvenc kutya játékukat is beteheti a dobozba, hogy szórakoztassa őket.

Ketrec

Egy kemény oldalfalú láda nagyszerű módja annak, hogy kutyáját biztonságban tartsa az autóban. Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy fel tudjon állni, le tudjon feküdni, és meg tudjon fordulni, ha szükséges. Ha puha ágyneműt teszünk a ládába, az is kényelmesebbé teszi a kutya számára az elhelyezést, vagy használjunk Vetbed kutyaszönyeget. A láda baleset esetén megvédi a kutyát az autóban lévő repülő tárgyaktól.  A legjobb, ha a ládát a hátsó üléshez kötözi, hogy az ne mozogjon menet közben.

Érdemes megjegyezni, hogy a ketrecek nem feltétlenül a legjobb megoldás olyan kutyák számára, amelyek nem szoktak hozzá a zárt térhez. Ha ketrecbe rakjuk őket, az hisztit okozhat, és csak eltereli a sofőr figyelmét, növelve a baleset valószínűségét. Ha Ön gyakran utazik, és a kutyájával együtt kirándul, akkor egy félig állandó ládát szereltethet be az autó csomagtartójába, ami életképes megoldás lehet. Ez a fajta ketrec tágasabb és masszívabb, mint a hagyományos ketrecek, így kutyája kényelmesebb helyet kap, miközben biztonságban van az autóban.

Hálóágy az utasülésen

Az utasülés függőágya idősebb kutyák számára ajánlott, mivel nekik gyakrabban kell lefeküdniük. A függőágy megakadályozza, hogy leessenek az ülésről, és megakadályozza, hogy bemásszanak az első ülésre. Célszerű csúszásmentes borítással ellátott függőágyat beszerezni, így nem csúszik le az autóülésről, ezért az idősebb kutyának kellemesebb lesz az utazás.

A hátsó ülésen elhelyezett akadály

A hátsó ülés akadálya leginkább a nagytestű kutyákhoz illik, amelyek nem tudnak megnyugodni, ha le vannak kötve. Az akadály megakadályozza, hogy kutyája az első ülésre menjen, és lehetővé teszi, hogy hátul szabadon mozoghasson. Az akadály akkor is a hátsó ülésen tartja a kutyát, ha Ön hirtelen rálép a fékre. Használhat egy zipline hámot is a hátsó ülésen elhelyezett akadállyal együtt, hogy kutyája ne katapultáljon előre.

Élvezetes utazás a kutya számára

A kutyák biztonsága mellett az is fontos, hogy minden utazás pozitív élményt jelentsen számukra. Ez segít a kutyájának abban, hogy építő jellegű ismeretséget alakítson ki az autós utazásokkal kapcsolatban, csökkentve a felesleges stressz valószínűségét a jövőbeli utazások során. Néhány dolog, amit megtehet:

  • Tervezzen megállókat másfél óránként – hagyja, hogy kutyája kinyújtóztassa a lábait, elégessen egy kis energiát, egyen egy kis ételt, és menjen ki a mosdóba.
  • Ne etesse kutyáját vezetés közben – a vezetés közbeni etetés eltereli a kutya figyelmét, ami balesethez vezethet, és fulladást is okozhat.
  • Ne hagyja kutyáját egyedül az autóban – az autók túlságosan felforrósodhatnak a kutyák számára. Perceken belül túlhevülhetnek, és hőgutát kaphatnak. Tartsa jól szellőztetve az autót, az ablakokat félig nyitva tartva vagy a légkondicionálót bekapcsolva.

A biztonság az első

Izgalmasan hangzik, hogy elutazik a kutyájával, azonban feltétlenül fel kell készülnie először a kedvence biztonságára. A fenti lehetőségek közül nincs egyértelműen legjobb megoldás. Kísérletezzen, és nézze meg, hogy a kutyája melyikben érzi magát a legjobban.

Még szintén kedvelheted