Vedd észre a világot körülötted!

A fitness edzés típusai

A modern fitnesznek számos olyan területe van, amely képes megoldani az egyéni problémákat és a feladatok sorát.

Attól függően, hogy izomtömeg növelésre vagy hajlékonyság fejlesztésére van szükség, az ember egy bizonyos típusú edzésre összpontosíthat, valamint ügyesen kombinálhatja azokat egymással az általános fizikai fejlődés érdekében.

A fitnesz edzések osztályozása

A célközönségtől és a speciális fizikai tulajdonságok, például az erő, a hajlékonyság és a koordináció fejlesztését célzó fizikai tevékenység típusától függően a fitneszprogramok szigorú besorolásúak.

Intervallum edzés

A fő különbség a hiit vagy más néven intervallum edzés és a köredzés között, hogy az edzés és a pihenés idejének egyértelmű váltakozásával hajtják végre, például 1 perc fizikai aktivitás és 1 perc pihenés, amely alatt a pulzust stabilizálni kell.

Az intervallum edzések gyakran tartalmaznak magas és alacsony intenzitású gyakorlatokat is, amelyek helyettesíthetők pihenéssel. Ez elősegíti az általános izomképzést az erősítő edzésen és az állóképesség fejlesztésén keresztül a kardió során, amelyek együttesen nemcsak kalóriát égetnek el, hanem felgyorsítják az anyagcserét is.

A köredzésben az óra alapja a ciklikusan végzett gyakorlatsor. Átlagosan 1 edzéskör 5-6 ciklusból áll, 4-8 gyakorlatból, amelyek között 1-2 perc szünet van. Ez a minimális pihenéssel járó módszer segít növelni a glikogénraktárakat, aminek következtében a testzsír energiaforrásként hasznosul.

Erő, aerob gyakorlat

Fontos megkülönböztetni az erőnléti edzés típusait az energia-anyagcsere elve szerint, amely edzés közben történik, minden edzés során aktiválódik az oxidációs folyamat, amely oxigén részvétele nélkül 8-12 másodpercig tart, ami az anaerob mozgásra jellemző. (erő)terhelés.

Feltéve, hogy a fizikai erőfeszítés hosszabb ideig tart, az oxigén bekapcsol, és a gyakorlat aerob (kardió) fázisba kerül.

Ezért nem helyes az erősítő és az aerob edzés merev felosztása: minden gyakorlat két fázison megy keresztül, erőből indulva, de 12 másodpercnél tovább tart, aerobikussá válik.

Kardió edzés

Az állóképesség növelését és a fogyást, valamint a szív- és érrendszer erősítését célzó fitnesz edzéstípusok a fizikai aktivitás alapjának tekinthetők, és változatosak:

  • Aerobic: A 70-es években népszerűvé váltak a ritmikus zenére végzett gimnasztikai gyakorlatok, amelyek lehetővé teszik a mozgások gyakoriságának megfigyelését. A gyakorlatsor ugrásból, láblevételből, fekvőtámaszból, helyben futásból, nyújtásból áll. Az aerobik egy klasszikus kardio gyakorlat, amelyre számos aerob zóna épül fel. Segítségével erősítheti az izom- és érrendszert és fogyhat.
  • Alakformálás: A ritmikus gimnasztika egyik fajtája, melynek fő célja a tónusos, tökéletes formájú test felépítése. A gyakorlatok tervezésénél figyelembe vették azokat a kutatásokat, amelyek meghatározzák a nők számára legvonzóbb testparamétereket. A kutatók 9 fajta női figurát azonosítottak, amelyek mindegyikéhez egy-egy formáló modellt határoztak meg, amelyet konkrét gyakorlatok elvégzésével kell követni. Ugyanakkor 2 típusú gyakorlat létezik: 1 a fogyást, 2 pedig az izomtömeg növelését célozza meg a szükséges térfogattal és megkönnyebbüléssel. A gyakorlatokat nyugodt ütemben, nehéz súlyok nélkül és nagy számú ismétléssel hajtják végre, az órákat hetente kétszer 1 órán keresztül tartják.
  • Step aerobic: Ennek a technikának a lényege, hogy a kardió terhelést a dombokon való séta utánzatával egészítsük ki. Erre a célra egy speciális platformot használnak, amelyen a gyakornok az aerobikra jellemző, összetett mozgásösszeköttetésekből álló intenzív óra során időnként teljesen vagy egy lábbal feláll. Az ilyen edzés nemcsak hatékonyan égeti el a kalóriákat, hanem erősíti a mozgásszervi rendszert, a szalagokat és az ízületeket is. Ezenkívül a step aerobik jól működik a külső és a belső comb problémás területein.

Milyen edzések alkalmasak férfiaknak, nőknek

Az a téma, hogy mely edzések alkalmasabbak a férfiaknak és melyek a nőknek, hagyományosan a mítoszok és téveszmék terepe. Természetesen nem szabad teljesen kizárni az élettani különbséget.

Hasznos lesz, ha egy nő nagyobb figyelmet fordít a hajlékonyság és plaszticitás fejlesztésére, a rendszeres aerob edzést erősítő edzéssel egészítve ki, mert a megfelelő mennyiségű izomtömeg az egészség záloga, nemtől függetlenül.

 Férfiak számára tökéletesek a harcművészetekre épülő fitneszprogramok, valamint a magas intenzitású edzések markáns erőblokkokkal.

Még szintén kedvelheted