Vedd észre a világot körülötted!

5 ok, amiért érdemes levendulaolajat használni a hajra

Az illóolajok egyre népszerűbbek otthoni gyógymódként. Közülük a levendula az egyik amely a legelterjedtebbé vált.

A széles körben használt és mennyei illatú levendula illóolajokat közvetlenül a levendula növényből vonják ki. Speciális desztillációs technikákat alkalmazva a végtermék a levendula jótékony összetevőinek rendkívül koncentrált kivonata, amely jótékony hatással van az emberi egészségre.

Ezek közé tartozik a fájdalomcsillapítás, a migrén enyhítése, a légfrissítés, a bőr tisztítása, valamint számos hajápolási előny, amint azt a legújabb kutatások mutatják.

Hogyan javítja a levendulaolaj a haj egészségét?

A levendulaolaj számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, amelyek a haj egészségét is támogatják, ezek közül néhányat itt ismertetünk.

Segíti a haj növekedését

A levendula illóolaj a közelmúltban felkeltette a figyelmet a hajnövekedés serkentésére. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy az egereken alkalmazott levendulaolaj több szőrt növesztett. A szőrük vastagabb lett, és gyorsabban nő a szokásosnál.

E tanulmányok szerint a levendulaolaj segíthet olyan problémák esetén, mint a kopaszság vagy az alopecia. Ennek bizonyításához természetesen humán vizsgálatokra van szükség, bár az emberek ésszerű mennyiségű olajjal a hajukban és csak bőrgyógyász konzultáció után próbálhatják ki.

A levendulaolaj antimikrobiális hatású

Antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően segít megelőzni a baktériumok és gombák szaporodását.

A hajra vagy fejbőrre alkalmazva megelőzheti a viszkető fejbőrt, a korpásodást és még a fertőzéseket is.

Segíthet megelőzni vagy elpusztítani a fejtetveket

Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy a levendula illóolaj segíthet megelőzni a fejtetűket és a korpát. 

A teafaolaj és a levendulaolaj kombinációja még sikeresebb lehet ezen paraziták elleni küzdelemben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek az olajok helyettesítik az orvos által előírt kezelési tervet – ne hagyatkozzon kizárólag az olajokra a fejtetvek kezelésében.

Segíthet csökkenteni a bőrgyulladást

A levendulát néha bőrgyulladások és égési sérülések elsődleges gyógymódjaként használják. Illóolajként való használata a fejbőr gyulladása és/vagy szárazsága esetén is hasznos lehet.

Egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy a levendulaolajat sikeresen alkalmazták helyileg bőrgyulladások és fekélyek kezelésére. Csökkenti a gyulladást és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

A levendulaolaj nyugtató hatású és isteni illatú

További előnyként a levendulának csodálatos illata van. Az aroma szó szerint megnyugtathatja az idegrendszert. Az a személy, aki belélegzi a levendula vagy a levendulaolaj aromáját, gyorsabban ellazul, és azonnal élvezetet és jobb hangulatot érez.

Hogyan használjuk a levendulaolajat a hajra?

Számos módja van a levendulaolaj használatának és felvitelének a hajunkra. A kívánt előnyöktől függően ne feledje, hogy egyes alkalmazások jobbak, mint mások.

1. Masszírozza be az olajat a fejbőrbe

Szeretné a legjobbat kihozni a levendulaolajból a hajnövekedésért és a fejbőr állapotának javításáért? Masszírozza be és finoman dörzsölje be a levendulaolajat a fejbőrbe, tisztított vízzel 1-5%-os oldatban.

A levendula illóolajat hígíthatja hordozóolajjal, például jojoba- vagy kókuszolajjal. A levendula illóolajat és a hordozóolajat 1:3 arányban kell összekeverni.

Ezt a legjobb fürdés vagy zuhanyozás után megtenni. Hagyja hatni 5-10 percig, majd öblítse le (ha szükséges). Ha a maximális hatást szeretné elérni, egy éjszakán át rajta hagyhatja törölközőbe csavarva a haját. Érezni fogja a levendula nyugtató és csodálatos illatát, valamint néhány gyógyító hatását a fejbőrön.

2. Adja hozzá az olajat a hajtermékekhez

A fejbőrre gyakorolt ​​további előnyök, a hajnövekedés, az aroma és a nyugtató hatás érdekében olajat adhat a hajtermékekhez. Például hozzáadhat egy kis levendulaolajat a samponhoz, balzsamhoz vagy más termékhez.

Legyen takarékos. Tíz gramm termékhez csak körülbelül két cseppet adjon a biztonság érdekében. Ezután használja a hajterméket az utasításoknak megfelelően. 

Egy másik lehetőség: Adjon két-három cseppet közvetlenül egy adott mennyiségű hajápolóhoz a tenyerében, mielőtt alkalmazná.

Használja olyan gyakran, mint amennyire rendszeresen használná hajtermékeit.

3. Vásároljon levendula illóolajos termékeket

A már benne lévő levendulaolajat tartalmazó termékek nyugtatók, illatosak és jót tesznek a fejbőrnek. Nem feltétlenül segítik elő a hajnövekedést – a levendulaolaj nagy valószínűséggel hígítva van, és a mennyisége termékenként változik.

Ha legközelebb hajápoló termékeket vásárol, nézze meg az összetevőket. Ha az összetevők listája szerint „levendula illóolaj” vagy „levendulaolaj”, az jó választás lenne. Minél több természetes összetevő és hordozóolaj, annál jobb.

Egyszerűen használja a termékeket, ahányszor szükséges, vagy az utasításoknak megfelelően, naponta vagy hetente.

Még szintén kedvelheted